Binnen een week van niets naar een game? Studenten van verschillende Nederlandse (game) opleidingen en disciplines kregen het voor elkaar. Na het invullen van een profiel werden er zeventien getalenteerde studenten uitgekozen om deel te nemen aan het door Dutch Game Garden (DGG) georganiseerde pilot project: Summer Game Dev09.
Een week lang konden de deelnemers van ‘s ochtends tot ‘s avonds bij DGG bivakkeren waar ze goed verzorgd volop aan de slag konden met game concepten. Deelnemers hielden ondertussen een blog bij waar ze hun voortgang op plaatsten.Het was niet alleen werken geblazen: de studenten konden ook wijsheden opdoen van door DGG uitgekozen professionele gamedesigners & artists van onder andere Guerrilla Games, Ronimo Games en W! Games. Om van het echte werkveld te kunnen proeven waren er daarnaast excursies georganiseerd naar programmeer bedrijf Nixxes en gamebedrijf W! Games.

Doel van dit project was om studenten van verschillende (game) opleidingen samen te laten werken aan een game. De in totaal zeventien studenten van ondermeer de HvA, MediaCollege, HKU en UU hadden een week tijd om in teams van vijf tot zes personen een game te maken. Zonder dat de studenten elkaar kenden werden ze door DGG ingedeeld in drie teams bestaande uit programmeurs, artists & designers. 
De opdracht bestond uit het doorspitten van oude National Geographics om daarmee tot een gamemechanic te komen. Vanuit de gamemechanic moest een gameconcept ontstaan door middel van het maken van een prototype. Aan het eind van de week werd een volwaardige game gepresenteerd voor een publieksjury.
De samenwerking tussen de studenten was erg succesvol. De deelnemers hebben een drietal zeer verschillende en interessante projecten opgeleverd:
Kamal – Team A(wesome): Een twist op het platformgenre, door middel van zogenaamde Parallaxen.
Moskito – Team Grasp: Een single -en- multiplayer strategy game, speelbaar met WiiMotes waarbij spelers het tegen elkaars flocks opnemen.
Turtlebytes – Team C: Red de schildpad! Met de uitrekbare nek van de schildpad moet de speler haar einddoel zien te halen.
Kamal wist op overtuigende wijze de eerste prijs in de wacht te slepen van het publiek door de afheid van het spel (graphics, audio, gameplay).
Organisators Jan-Pieter van Seventer en Zuraida Buter van Dutch Game Garden kijken met tevredenheid terug op deze pilot versie van Summer Game Dev en verwachten volgend jaar een nog succesvollere editie te kunnen neerzetten.
Meer informatie over Summer Game Dev kan je vinden op de projectenpagina.
Op de projectenpagina staan links naar trailers, en zijn de games downloadbaar.

X