Na dit weekend is Nederland maar liefst 72 games rijker die door ontwikkelaars uit het hele land zijn gemaakt. De 400 spelontwerpers die voor deze stortvloed verantwoordelijk zijn, hebben meegedaan aan de Global Game Jam. Dit is een wereldwijde creatieve marathon waar deelnemers in zeer korte tijd games maken en vervolgens online zetten. Over de hele wereld deden afgelopen weekend meer dan 11.000 mensen mee.

“Een fantastisch resultaat dat duidelijk maakt dat ons land zich in hoog tempo ontwikkelt tot hotspot voor gameontwikkeling”, aldus Viktor Wijnen, zakelijk directeur van mede-organisator Dutch Game Garden. “Het mooie is dat zowel studenten als professionals meedoen aan de Global Game Jam. Dat zorgt voor een informele manier om aan kennisuitwisseling te doen.”
In Nederland deden vijf onderwijsinstellingen dienst als jam-locatie: de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) afdeling Hilversum, de Hogeschool van Amsterdam ( HvA), Saxion Hogeschool in Enschede, NHL Hogeschool in Leeuwarden en de NHTV in Breda. Op iedere deelnemende locatie wees een jury de beste resultaten aan. Daarbij keken ze naar het design, programmeerwerk, artwork en audio, maar ook de “wow”-factor van iedere game: hoe leuk is het om te spelen?

Control Gamelab

Alle winnaars van de Nederlandse game jam presenteren zich op 14 februari tijdens de liveshow Control Gamelab bij Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Onderwerp van deze avond is de vraag hoe je succesvolle Global Game Jam-games verder ontwikkelt en misschien zelfs op de markt brengt.
X