Onderzoekers aan de Universiteit Utrecht hebben samen met gamebedrijf Digital Dreams een serious game ontwikkeld voor studenten. In de game Solar Tycoon leren de studenten in hun rol van startende ondernemer technologische innovatieprocessen in de zonneceltechnologie te begrijpen en beïnvloeden.

Studenten schrijven eerst een businessplan, waarna de nieuwe ‘ondernemingen’ gedurende enkele weken tegen elkaar spelen. Daarmee geeft de Universiteit Utrecht een nieuwe dimensie aan het onderwijs.
“Studenten hebben behoefte aan een koppeling tussen theoretische kennis en praktijksituaties”, aldus dr. Floortje Alkemade – docent onderzoeker aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. “En dat biedt deze serious game.” Deze maand spelen dertig studenten van de bacheloropleiding Natuurwetenschap & Innovatiemanagement de game. 

Serious game

Om goed te presteren in ‘Solar Tycoon’ moeten de studenten de theorieën die ze tijdens hun opleiding geleerd hebben, begrijpen om deze vervolgens succesvol te kunnen vertalen naar bedrijfsstrategieën. Het spel wordt in groepsvorm gespeeld en eind april 2012 wordt één groep als ’het meest succesvolle bedrijf’ aangewezen. Alkemade: “Studenten raken enorm gemotiveerd van het feit dat ze tegen elkaar spelen. Iedereen wil graag winnen.” 
Na deze pilot wordt de game verder ingezet bij andere cursussen, zoals bij de komende Summer School on Innovations for a Sustainable Future. Ook zullen onderzoekers dr. Frank van Rijnsoever en Allard van Mossel de game gebruiken in hun onderzoek naar innovatie en ondernemerschap. Alkemade: “Deze nieuwe onderwijsvorm zorgt er niet alleen voor dat studenten meer leren, maar ook dat ze hun kennis beter in de praktijk kunnen toepassen”.

Handen ineenslaan

Naast de Universiteit Utrecht en Digital Dreams zijn ook incubator UtrechtInc en Dutch Game Garden betrokken bij de totstandkoming van dit project. “Ik werd meteen enthousiast toen ik werd benaderd voor een samenwerking”, zegt UtrechtInc directeur Roel Raatgever. “We hebben direct onze krachten gebundeld”. UtrechtInc adviseert en ondersteunt ondernemers bij het starten van een onderneming. Samen met het Utrecht Center for Entrepeneurship organiseerde UtrechtInc begin maart een masterclass Business Modeling. Alkemade: “Het business model ‘Canvas’ dat ze daarbij kregen, helpt de studenten uitstekend bij het maken van strategische keuzes in de game”.
Ook de samenwerking met Dutch Game Garden was zo gelegd. Dutch Game Garden faciliteert ondernemerschap in de Nederlandse gamesindustrie. Digital Dreams, de maker van Solar Tycoon, is hier als zelfstandige onderneming gevestigd. Medeoprichter Thijmen Bink zegt daarover: “Dankzij het omvangrijke netwerk waar Dutch Game Garden deel van uitmaakt, blijf je goed op de hoogte van interessante projecten. We zijn hier dus meteen op ingesprongen en aan de slag gegaan.”
X