In 2019 wordt de nieuwe Omgevingswet ingevoerd die alle regels over de Nederlandse leefomgeving samenvoegt. Dit brengt grote veranderingen met zich mee voor de inwoners van Nederland. Met de nieuwe wet krijgt men namelijk meer invloed op de eigen omgeving, en daarmee ook meer verantwoordelijkheden en vaardigheden. Door middel van een applied game over de Omgevingswet en Healthy Urban Living wil de overheid op een informatieve en interactieve manier spelers kennis laten maken met de achterliggende gedachtes en principes van de Omgevingswet en op een uitdagende manier nieuwe vaardigheden aanleren.

 

Prikkelen

Om het idee voor een applied game te prikkelen werd er een game jam georganiseerd vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Aan de slag met de Omgevingswet, en Slimme & Gezonde Stad in samenwerking met Dutch Game Garden. Van maandag 31 oktober tot vrijdagochtend 4 november zijn vier gamebedrijven ontzettend druk bezig geweest met het maken van een game met als thema de Omgevingswet.

 

Jammen in het bos

Maandagochtend 31 oktober vond de kick-off plaats in het Beatrixgebouw, maar de echte locatie van de game jam was in het rustige en bosrijke gebied van de Utrechtse heuvelrug in bungalowpark Molencaten Ginkelduin. Hier konden de vier deelnemende teams in alle rust en ruimte jammen. Mochten ze even toe zijn aan een pauze, dan hadden ze de mogelijkheid om bijvoorbeeld een gezonde wandeling door het bos te maken.

 

De winnaar

Na vier intensieve dagen (en nachten) presenteerden vrijdagochtend 4 november de vier teams hun prototypes aan de jury in de nieuwe Jaarbeurs Innovation Mile in het Beatrixgebouw. Het prototype van de gamestudio Sneaky Mammoth won de game jam omdat het door de jury gezien werd als goed toepasbaar in het onderwijs door de begrijpbaarheid van het concept en de actieve rol van de speler. Als winnaar mag de studio in het komende half jaar hun prototype doorontwikkelen naar een volledige game. Daarbij worden ze gefinancierd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 

X