In Nederland nemen steden en regio’s vaak Scandinavië als voorbeeld van hoe de Nederlandse game-industrie toonaangevend in de wereld kan worden. Bij iedereen groeit het besef dat de tijd is aangebroken om het potentieel van de gamesindustrie in Nederland te benutten. Vele partijen, van onderwijs tot overheid, van bedrijfsleven tot kennisinstituten, zien kansen en handelen hiernaar in de vorm van opleidingen, incubators, nieuwe games en gamesfondsen. De laatste tijd rapporteren de media dan ook veel over de Nederlandse game-industrie. Nu staan we voor de uitdaging elkaar in Nederland te versterken, willen we Scandinavië achterna gaan.
Samenwerking
Vijftig procent van alle medewerkers die in de Nederlandse gamesector werkzaam zijn, is bijvoorbeeld in Utrecht opgeleid (Hogeschool Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Grafisch Lyceum Utrecht en Universiteit Utrecht). Ruim eenderde van alle banen bevindt zich in Utrecht en Hilversum. Dit is een bewijs dat de game-industrie, net zoals de brede economie, niet ophoudt bij de gemeentegrenzen. We hebben elkaar nodig!
Een voorbeeld is het landelijke programma Growing Games dat eind vorig jaar gelanceerd is. Een initiatief gestart in Utrecht. Growing Games is een stimuleringsprogramma om de duurzame groei van de Nederlandse applied game-sector te bevorderen (toegepaste games in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en rampenbestrijding). Deze sector heeft een enorme groeipotentie. In 2010 bedroeg het wereldwijde volume van applied games 1,5 miljard euro. Het verwachte volume in 2015 voor deze sector is 10,2 miljard euro.
In dit programma werken nu vele landelijke partijen samen: opleidings- en kennisinstituten, private investeerders, organisaties uit de zorgsector, maar ook partijen als KPMG, Ministerie van Defensie en de innovatietak van zorgverzekeraar CZ. Partijen die elkaar aanvullen en elkaar beter maken, waardoor de gezamenlijke koek groter wordt en waarvan iedereen profiteert.
In dit programma gelden gemeentegrenzen niet. Zo zijn er ook Amsterdamse partijen betrokken, zoals de Hogeschool van Amsterdam en het AMC, wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in een grote gamestudio aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam (opening in april 2014) en is het nieuwe fonds GameOn een partner naast andere gamefondsen. En het allermooiste: het programma is niet ontstaan door het bij elkaar schrapen van overheidsgeld. Iedereen draagt bij.
Kiezen voor entertainmentgames én toegepaste spellen is de toekomst
Toegepaste games leveren daarnaast ook maatschappelijke meerwaarde op voor bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en crisisbestrijding. Daar zit ook de legitimatie voor vele overheden en kennisinstellingen om in toegepaste games te investeren. Het is niet alleen goed voor banen, het is ook goed voor de samenleving. Denk aan games die nu al ingezet worden bij hersenbeschadiging, bij fysiotherapie en bij online groepstrainingen voor de brandweer.
De eerste stap is gezet met 40 Nederlandse ambassadeurs die onlangs bij de Dutch Game Garden op de Neude zagen welke potentie Nederlandse gamebedrijven hebben, en dat verhaal mee terug namen naar hun ambassades over de hele wereld. Nu op naar de volgende stap: Scandinavië inhalen.