Motek Medical i.s.m. Virtual Play zijn gekozen als winnaars van de Growing Games Cure & Care call Revalidate! De bedrijven pitchte een mobiele game waarbij een accelerometer op de arm wordt geplaatst.

Marlies Schijven, chirurg bij het AMC, is initiatiefnemer voor het ontwikkelen van een nieuwe game die ingezet kan worden bij de revalidatie van botbreuken. Nadat een botbreuk is geheeld, moeten patiënten thuis oefeningen doen om kracht en beweging in de vaak pijnlijke en stijve arm terug te krijgen. In de praktijk blijkt dat de oefeningen als tijdrovend, pijnlijk en saai worden ervaren bij patiënten, waardoor de behandeling niet goed genoeg wordt nageleefd. Schijven verwacht dat als de oefeningen leuker zijn om te doen, de patiënten zich meer zullen houden aan de voorgeschreven behandeling. Een serious game met een bewegingssensor gekoppeld aan de arm is naar verwacht uitermate geschikt hiervoor. Vandaar dat Growing Games een open call opzette om game studio’s te vinden die deze uitdaging willen aangaan.

De uitslag

Op de Cure & Care call kwamen twaalf volledige inzendingen binnen voor de paper pitch, waarvan er vier hebben mogen presenteren aan een jury, bestaande uit Marlies Schijven (AMC), Sjoerd Vegter (Izovator), Ben Schouten (UvA/HvA) en Riëtte Meijer (promovendus AMC). Elke pitcher moest ingaan op een aantal vragen over ontwerpproces, beperkingen, en businessplan, alsmede een aantal specifieke vragen die de jury had naar aanleiding van de ingezonden papieren pitch.

Het concept

Uit de vier presentaties is Motek Medical i.s.m. Virtual Play gekozen met het beste concept voor een revalidatiegame. Zij hebben een app bedacht waar twee accelerometers aan de pols wordt bevestigd die de driedimensionale rotatiepunten van de pols kunnen meten. In de game moeten verschillende soorten waterdieren hun weg zien te vinden, waardoor de speler hele specifieke bewegingen moet maken die de revalidatie ondersteunen. Als de speler dat binnen de gegeven tijd lukt, loopt de score op. Daarnaast biedt de app informatie en statistieken over de behandelingsmethode en gedane oefeningen. De data kan vervolgens worden gedeeld met de medisch behandelaar.

Vanuit Growing Games heeft Motek Medical i.s.m. Virtual play 60.000 euro ter beschikking gekregen om het prototype verder te ontwikkelen.

De toekomst

Marlies Schijven heeft de eerste resultaten van Revalidate! begin december al mogen presenteren op het 3e congres van de WATCH vereniging (draagbare technologie in zorg) te Dubai, waar het project enthousiast werd ontvangen. Daaruit is ook een aanbod van Stanford Medical School gekomen om een internationale trial te starten met de game.

Revalidate_Dubai

Stephan van der Feest van Virtual Play is samen zijn Motek Medical sinds de zomer druk bezig geweest met het prototype, en zij hopen die in het eerste kwartaal van 2016 te kunnen testen in de praktijk. Het revalidatieprotocol zoals dat in de game afgewerkt moet worden, is reeds samen met een focusgroep van pols-hand fysiotherapeuten ontwikkeld. De bijbehorende klinische trials zullen daarna worden gestart onder leiding van Riëtte Meijer, die op Revalidate! zal gaan promoveren.

X