Nederlandse gameontwikkelaars gaan komend weekend weer massaal games maken met elkaar tijdens de Global Game Jam! Op vrijdag 23 januari verzamelen zich een recordaantal van meer dan 700 professionals, studenten en hobbyisten op vijf verschillende locaties in het land om binnen 48 uur een game te ontwikkelen. Op zondag moeten alle teams een speelbaar concept opleveren.

De aanmeldingen kwamen dit jaar sneller binnen dan ooit. Sommige locaties liepen binnen drie uur vol toen de inschrijvingen afgelopen december open gingen. De t-shirts die alle deelnemers krijgen (dankzij sponsoren Microsoft en Ronimo Games) zijn inmiddels uitgegroeid tot collectors’ items en op Facebook en Twitter speculeren deelnemers over het thema, dat altijd pas vlak voor aanvang wordt onthuld.

Duizenden deelnemers wereldwijd

De deelnemers werken, eten en slapen dit weekend bij één van de vijf onderwijsinstellingen die verbonden zijn aan de officiële Global Game Jam NL. Dit zijn de HKU in Hilversum, Saxion Hogeschool in Enschede, de Hogeschool van Amsterdam, NHL Leeuwarden en de NHTV in Breda. Dutch Game Garden verzorgt de landelijke coördinatie.
Zoals de naam al zegt, vindt de Global Game Jam niet alleen in Nederland plaats. Wereldwijd doen duizenden mensen mee op honderden plekken van New York tot Johannesburg. Iedere plek heeft zijn eigen, lokale organisatie. Bij de NHTV in Breda kunnen deelnemers bijvoorbeeld ook kiezen voor een ‘board game jam’ waar deelnemers een ouderwets bordspel maken.

Kennisuitwisseling

Reden voor Dutch Game Garden om de Global Game Jam te co-organiseren is de kennisuitwisseling tussen studenten en bedrijven die tijdens het weekend plaats vindt en de contacten tussen gamestudios en toekomstig personeel. De Global Game Jam NL resulteert  elk jaar ook in een groot aantal nieuwe games, waarvan sommige worden doorontwikkeld tot volledige, commerciële titels. Dit jaar kwam bijvoorbeeld Metrico uit van studio Digital Dreams, waarvan een vroege versie als Global Game Jam-game het licht zag.

Meer info en links

Voor meer informatie over de Global Game Jam in Nederland kun je terecht op de website en/of Facebook-pagina. Geïnteresseerde pers kan meer info vinden via Presskit().

Voor meer informatie over de wereldwijde organisatie kijk je op globalgamejam.org.
X