De installatie 3RD van Monobanda heeft een ‘excellence award’ gewonnen op het Japan Media Arts Festival in Tokyo. De jury roemde het ontwerp vanwege de manier waarop het spelers/gebruikers in staat stelt hun omgeving letterlijk vanuit een ander perspectief te bekijken.
Monobanda heeft 3RD samen met DUS Architects ontworpen. Het is een poging de echte en ‘virtuele’ wereld te laten samenkomen. In de grote vogelachtige VR-helmen die spelers dragen, zit een videoscherm waarop je jezelf van een afstand ziet lopen. De camera bevindt zich dus boven de spelers. Rondlopen met deze helmen op creëert een verrassende en surreële ervaring waarbij realiteit gaat aanvoelen als een gamewereld. Volgens de jury van het Japan Media Arts Festival verschilt 3RD duidelijk van andere virutal reality-toepassingen. Wat ze met name interessant vindt is de manier waarop 3RD het perspectief van de speler verandert in een out-of-body-achtige ervaring, omdat je van een afstand naar jezelf kijkt.
De hele installatie is open source. Alle gebruikte hardware en software is vrij toegankelijk en gratis te downloaden. Door onze instructies en bouwtekeningen te volgen kun je zelf je eigen versie van 3RD maken, en naar believen verder mee experimenteren.
Download het ontwerp met bouwinstructies hier.

Meer informatie

Meer informatie over de beoordeling van 3RD op het Japen Media Arts Festival vind je hier. Benieuwd hoe 3RD in de praktijk werkt? Zie dan deze video.

X