Gamen en slapen: twee activiteiten die niet met elkaar te rijmen zijn? JamToday neemt de uitdaging aan om het tegendeel te bewijzen en organiseert daarom een game jam in Utrecht omtrent het thema ‘Slapen’.

Van 12 t/m 14 juni komen op het Creative College (een mbo college van ROC Midden-Nederland) in Utrecht studenten van HKU Games en Interactie en ROC Midden-Nederland, game developers en experts op het gebied van zorg en gezondheid samen om in één weekend tot creatieve en speelse oplossingen te komen waar iedereen beter van gaat slapen.

JamToday: ‘Adopting Healthier Lifestyles’

JamToday is een Europees netwerk gewijd aan applied game design. Het netwerk brengt creatieve clusters, game studios, educatie- en onderzoeksinstellingen en overheidsinstellingen bij elkaar om zo de kans op kennisuitwisseling binnen sectoren te vergroten. Elk jaar maakt JamToday door heel Europa game jams mogelijk die gericht zijn op relevante maatschappelijke thema’s. Het thema van dit jaar is ‘Adopting Healthier Lifestyles’.

JamToday Utrecht heeft gekozen voor het thema ‘Lekker slapen’ omdat veel jongeren met vermoeidheid en slaapproblemen kampen. De jeugdarts Lisette Jongbloets (Gemeente Utrecht, Jeugdgezondheidszorg) die op een aantal mbo’s verzuimbegeleiding doet, ziet dat vermoeidheid en problemen met slapen bij veel jongeren speelt en dat het een belangrijke oorzaak is van hun schoolverzuim. Verbetering van de nachtrust is een eerste stap om ook andere problemen aan te gaan pakken. Een game die door jongeren zelf is ontworpen en aansluit bij hun leefwereld kan bijdragen aan bewustwording en stimuleren van gezonder gedrag.

Programma Jam Today Utrecht

Wethouder Victor Everhardt van Volksgezondheid in Utrecht zal vrijdag 12 juni om 16.00 uur op het ROCMN- Creative College, Brandenburchdreef- de aftrap van de Game Jam doen. Daarna zal Lisette Jongbloets, Jeugdarts, vanuit haar ervaringen als verzuimbegeleider, de teams inspireren om met het onderwerp ‘lekker slapen’ aan de slag te gaan.  Op zondagmiddag om 17.00 uur maakt de jury bekend welke game (prototype) wint. De makers van de beste concepten mogen in Barcelona hun game presenteren, waarna een Europese JamToday-jurycommissie het beste prototype kiest.

De Utrechtse JamToday game jam wordt georganiseerd door Dutch Game Garden (DGG), HKU, Gemeente Utrecht, Economic Board Utrecht (EBU), PAZIO (eHealth-platform zorg- en welzijnsdiensten) en ROC Midden-Nederland. JamToday wordt gefinancierd door de Europese Commissie.
Meer informatie over JamToday is hier te vinden: http://www.jamtoday.eu/

X