In Leeuwarden vindt vanaf 21 november het Next-Gen Art Event (NGAE) plaats, een uniek internationaal evenement over het visuele ontwerp van games en de relatie tussen kunst en videogames. De expositie bestaat uit een tentoonstelling in het Fries Museum over hoe beeldende kunst en videogames elkaar beïnvloeden, exposities op meerdere plekken in de stad en een conferentie voor game-artists, studenten en creatieven uit binnen- en buitenland. Deelnemende studios en sprekers van o.a. BioWare, Sucker Punch Productions, ArenaNet (NCSoft), thatgamecompany, Ubisoft, DICE, Lionhead, USTWO, The Astronauts, Treasure en Guerrilla Games.

De museale tentoonstelling New Horizons is onderdeel van het Next-Gen Art Event (NGAE). In het Fries Museum wordt de wisselwerking tussen kunst en het visuele ontwerp van games getoond. Waar de visuele taal van de beeldende kunst zich heeft ontwikkeld in de loop van millennia, bestaan games pas 50 jaar. De zoektocht naar de werking van perspectief, en manieren om de ruimte levensecht te verbeelden heeft zich hier in sneltreinvaart voltrokken. De techniek bepaalde lang de mogelijkheden, maar dat is veranderd. De expositie gaat van Pacman (inmiddels aangekocht door het Museum of Modern Art (MoMA), dat zich volledig in het platte vlak afspeelt, naar de fotorealistische beelden van Battlefield 4, tot de artistieke experimenten van indie games.
Game artists zijn, soms onbewust, schatplichtig aan kunststromingen als het symbolisme, de romantiek en het surrealisme. Zo vinden bijvoorbeeld de onmogelijke doolhoven van M.C. Escher hun weg naar de beeldtaal van games als Echocrome en Monument Valley. Hedendaagse kunstenaars als Farocki, Studer en Van den Berg, Cory Arcangel en Jennifer Steinkamp laten zich op hun beurt weer inspireren door videogames. Deze cross-overs leveren spannende kunst en games op. Een dertigtal projecties, prints, installaties, games en films nemen de bezoekers mee in een andere dimensie.

Internationaal toonaangevende games en studio’s

Vele internationale gamestudio’s en gamemakers werken mee aan het Next-Gen Art Event (NGAE) en de tentoonstelling New Horizons. Zo is van de Zweedse game studio DICE het baanbrekende Mirror’s Edge te zien, en speciaal Frostbite werk die de stand van fotorealistische techniek laat zien in games. Boegbeelden van de games-als-art discussie – Journey en Flower – worden getoond, een bijzonder “Bullet Hell” kunstwerk van Treasure, en het ontwerp van virtuele steden en landschappen in games wordt gevisualiseerd met o.a. Minecraft, Guild Wars, Assassin’s Creed en Dear Esther.
Op meerdere plekken in de stad Leeuwarden zijn buiten de hoofdexpositie bovendien nog bijzondere games en digitale kunstwerken te zien, waaronder mini-exposities als de “Naughty Dog 30th Anniversary Show” en “Killzone: 10 Year Anniversary”.

Conferentie

De conferentie van het Next-Gen Art Event (NGAE) bestaat uit een driedaags programma van 22 november tot en met 26 november met masterclasses en workshops voor (beginnende) game-makers, studenten en creatieven uit verschillende disciplines. Sprekers van o.a. studio’s als Naughty Dog (The Last of Us, Uncharted), BioWare (Mass Effect, Dragon Age), Guerrilla Games (Killzone), NCSoft (Guild Wars), Sucker Punch (Infamous) en thatgamecompany (Journey, Flower) zullen ingaan op de beeldtaald van games en het visuele design van games. Kaarten zijn verkrijgbaar via nextgenartevent.com

Next-Gen Art Event (NGAE)

Het Next-Gen Art Event start op 21 november in gamestad Leeuwarden met de officiële opening van New Horizons in het Fries Museum. De expositie is te zien tot en met 15 februari. De lezingen en workshops beginnen op maandag 24 november en duren tot woensdag 26 november.  Het NGAE is een initiatief van stichting (G)Ameland, kunsthandel Cook & Becker, Grendel Games, Game Academy en het Fries Museum en wordt ondersteund door vele locale partners.
Meer informatie en kaarten:
X