Gamedevelopers in Nederland hebben afgelopen weekend ruim 100 games gemaakt tijdens de Global Game Jam. Meer dan 600 programmeurs, artists, designers en anderen deden mee, wat net als de hoeveelheid opgeleverde games een record is voor ons land. Alle games zijn gratis te downloaden.

 

De Global Game Jam is een creatief evenement dat op honderden locaties overal ter wereld plaatsvindt in hetzelfde weekend. Wereldwijd maakten meer dan 20.000 enthousiaste gameontwikkelaars binnen 48 uur games. In ons land konden deelnemers terecht aan de Hogeschool van Amsterdam, HKU in Hilversum, de NHTV in Breda, Saxion Hogeschool Enschede en de Blokhuispoort in Leeuwarden, onder de vlag van de NHL. Een jury koos op iedere locatie de beste games, voor de publieksprijs stemden de deelnemers op elkaars werk.

Thema

De organisatie maakt ieder jaar vlak voor aanvang van de jam het thema bekend. Dit jaar was dat het filosofische motto “We don’t see things as they are, we see them as we are.” Dat leverde een grote verscheidenheid aan games op, van multiplayergames met óf tegen elkaar, misdaad-dramas, memory-voor-twee op een tabletcomputer tot actiegames en “ouderwetse” bordspellen.
“De verscheidenheid aan games viel dit jaar bijzonder op”, zegt Martine Bogaart van mede-organisator Dutch Game Garden. “Behalve digitale games kwamen sommige deelnemers met bordspellen, kaartspellen en games met nieuwe technieken als de Kinect, Oculus Rift (3D bril) en augmented reality.”

Doorontwikkelen

Geregeld besluiten deelnemers aan de jam om de game die ze gedurende het weekend hebben gemaakt, door te ontwikkelen tot volledige game. Dat heeft in het verleden al meerdere keren geleid tot commerciële games die bijvoorbeeld in een app store verschijnen. Zo begonnen de games Resonance, Catch -22, Tug of Gore en Dark Day LA (nu ook in de Windows Store) allemaal als GGJ-game.
Dutch Game Garden organiseert de Nederlandse editie van de Global Game Jam in samenwerking met bovenstaande onderwijsinstellingen.

Alle games spelen

Voor een overzicht van alle games kijk je op www.globalgamejam.nl
Benieuwd naar foto’s? Die vind je hier!
X