De populariteit van de Global Game Jam blijft toenemen in Nederland. Komend jaar doen maar liefst 5 locaties in ons land mee aan deze jaarlijkse gamecreatie-marathon die over de hele wereld plaats vindt. Het gaat om de NHL Hogeschool in Leeuwarden, de NHTV Breda, Hogeschool Saxion in Enschede, de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

De vierde editie van de Global Game Jam vindt plaats van vrijdag 27 januari tot en met zondag 29 januari 2012. Tijdens dit weekend maken game designers en studenten in teams binnen 48 uur een videogame met het doel creativiteit en onderlinge samenwerking te bevorderen. Het komt geregeld voor dat makers de games die ze tijdens de jam maken, doorontwikkelen tot volwaardige titels. In enkele gevallen levert dit zelfs commerciële producten op. Dutch Game Garden benut haar kennis en ervaring om het aanwezige talent zichtbaar te maken aan een groter publiek.
“De Global Game Jam is niet meer weg te denken uit Nederland”, zegt Jan-Pieter van Seventer, strategisch directeur bij Dutch Game Garden. “Dat we nu vijf locaties hebben is voor zo’n klein land uniek. Het maakt duidelijk hoe sterk de game development community hier leeft.” De Global Game Jam in Nederland begon vier jaar geleden bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). In 2010 volgde NHL Hogeschool in Leeuwarden. Inmiddels is de belangstelling zo groot dat meer locaties nodig zijn. Met de komst van Breda, Amsterdam en Enschede is aan die vraag voldaan.
De Global Game Jam is een initiatief van de International Game Developers’ Association (IGDA), de wereldwijde organisatie voor spelontwerpers. Meer dan 170 locaties in tientallen landen doen mee, van de Verenigde Staten en de Filippijnen tot Finland en Japan.
Aanmelden voor de Global Game Jam NL kan via www.globalgamejam.nl Hier kunnen deelnemers ook hun gewenste locatie aangeven. Gezien het internationale karakter is de site in het Engels.
Zie voor landeninformatie de site van de overkoepelende organisatie: www.globalgamejam.org
X