Ouderen en chronisch zieken willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Hoe doe je dat in een tijd waarin zorgpersoneel schaars is, de vergrijzing toeneemt en goede thuiszorg duurder is dan ooit? Prominente denkers en doeners op het gebied van zorg, domotica (slimme technologie in huis), interactie en games hebben dit vraagstuk opgepikt en de afgelopen jaren grondig verkend. Het eindresultaat presenteren we op het gratis eindcongres ‘Zorgen voor Morgen’ op 3 november bij Inn Style in Maarssen.
Bij dezen willen we u als zorgprofessional (manager of beleidsmedewerker), interactiedesigner of anderszins geönteresseerde van harte uitnodigen bij deze dag aanwezig te zijn. We presenteren de resultaten van vier pilot-projecten aan u, zoals de inzet van slimme sensoren in en rond huis die veranderingen in het leefpatroon van ouderen registreren. Ook besteden we aandacht aan concepten voor interactieve games -bijvoorbeeld met kleinkinderen- die motiveren tot gezonder leven. Daarnaast presenteren we de website ‘Thuis wonen met dementie’.
Het programma:
12.15u ontvangst met lunch
13.00u plenaire sessie met discussie tussen sprekers uit zorg (Mirjam van Blanken van Zorgpalet Baarn-Soest) en MKB (Wilco van Renselaar van Patient1) over innovatie in de zorg. Zij vertellen aan de hand van een eigen praktijkvoorbeeld hoe zij innoveren en hoe ‘de zorg’ en ‘MKB’ hierin samenwerken.
15.00u drie interactieve sessies waarin u mee kunt denken over drie onderwerpen:
1. Thuis wonen met dementie
2. Slimme sensoren in je woning
3. Gamen met je kleinkind
17.30u eindeWat levert het op?
Het congres geeft u ideeën over de technische ondersteuning waardoor ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Daarnaast krijgt u praktijkvoorbeelden van collega zorginstellingen die al met de technische ondersteuning aan de slag zijn gegaan.
Locatie:
Inn Style
Herenweg 55
3602 AN Maarssen
Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden is wel noodzakelijk. Meer informatie en aanmelden. Kijk hier op de website van Taskforce Innovatie Regio Utrecht voor meer informatie over het programma op 3 november en inschrijven. Meer inhoudelijke informatie over Zorgen voor Morgen vindt u op de website www.zorgen-voor-morgen.nl.
Uitleg interactieve sessies
1. Wonen met dementie.
Gebruikersinbreng bij totstandkoming van website www.thuiswonenmetdementie.nl. Er wordt een toelichting gegeven op de totstandkoming van de website. Deze website is het resultaat van cocreatie met de doelgroep en is gebaseerd op het proefschrift Ageing-in-place. The integrated design of housing facilities for people with dementia (over woningaanpassingen voor mensen met dementie). In 8 maanden is de website meer dan 10.000 keer bezocht! Samenwerking met de doelgroep is van groot belang. Tijdens deze sessie bespreken we wat de meerwaarde van gebruikersinbreng is aan de hand van ervaringen in dit project.
2. Slimme sensoren
Door HvA/UvA/Vivium/TNO. Ter ondersteuning van zelfstandig wonende ouderen is een sensornetwerk ontwikkeld. In deze sessie komen alle aspecten die daar bij zijn komen kijken aan bod: van techniek tot oudere, van zorgpersoneel tot slimme data-analyse. In korte interactieve presentaties en demonstraties zappen we gezamenlijk langs alle relevante thema’s. Na deze workshop heeft u een goed beeld over welke resultaten met sensornetwerken al geboekt zijn, en welke hobbels we in de toekomst nog zullen tegenkomen.
3. Bejaarde gamers
Van spelen blijf je fit! Voor veel ouderen zijn (klein)kinderen de motivatie om actief bezig te blijven. Begin oktober organiseerde Dutch Game Garden met dit gegeven in het achterhoofd een gamecreatie-wedstrijd. Vier teams van professionele game-ontwikkelaars bedachten concepten voor spellen die ouderen met hun kleinkinderen kunnen spelen. Deze interactieve games zijn toegespitst op een huis vol sensoren, zodat technologie op innovatieve wijze wordt ingezet om speelse situaties te creëren waarbij beweging een must is.
In deze sessie presenteert Dutch Game Garden samen met de betrokken bedrijven vier game-concepten die tijdens de sessie zijn ontwikkeld. Een unieke combinatie van gametechnologie, domotica en de band die ouderen met kinderen kunnen hebben.
Partners
Het project Zorgen voor Morgen heeft 9 partners: Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Vivium Zorggroep Naarderheem, Universiteit van Amsterdam, Vilans, Dutch Game Garden, Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland bv, Amsterdamse Innovatie Motor en Taskforce Innovatie Regio Utrecht.
Financiering
Zorg(en) voor Morgen werd mogelijk gemaakt door subsidie in het kader van het economisch stimuleringsprogramma ‘Pieken in de Delta’ van het Ministerie van Economische Zaken met cofinanciering van de gemeente Utrecht, gemeente Lelystad, provincie Utrecht, provincie Flevoland en Provincie Noord-Holland.