In Twente leiden de kennisinstellingen op dit moment meer dan 10.000 studenten op in diverse gamegerelateerde opleidingen op de hogeschool Saxion, het ROC van Twente, de Universiteit Twente alsmede het ArtEZ conservatorium en de AKI kunstacademie. “De enorme potentie van talentvolle afstudeerders van deze opleidingen is een van de belangrijkste drijfveren om de succesformule van Dutch Game Garden naar Twente te halen,” zegt Niels Moshagen, die samen met Arjan van Lier en Helma Hoving het initiatief voor DGG Twente heeft genomen. “De komst van Dutch Game Garden speelt een belangrijke rol in het behoud en de zichtbaarheid van talent in Twente.

“Games in de breedste zin zijn hard op weg het belangrijkste exportproduct van Nederland te worden, dus de opening van DGG is heel erg belangrijk voor Enschede,” zegt Jeroen Hatenboer, wethouder Gemeente Enschede. “Twente is een hightech regio met een optimaal innovatieklimaat en bijbehorende infrastructuur – de plek waar innovatie, technologie en creativiteit samenkomen. Een bloeiende gamesindustrie hoort daarbij: DGG zal in Twente aan veel bedrijven en studenten perspectief bieden om in onze regio waardevolle toepassingen te creëren.”

Ontmoetingsplaats van professionals

Dutch Game Garden Twente wordt onderdeel van Cee Spot in de Roombeekwijk in Enschede. Het is een open en toegankelijke omgeving waar creatieve professionals, studenten, het bedrijfsleven en de overheid elkaar ontmoeten. DGG Twente fungeert niet alleen als intermediair tussen deze groepen, maar biedt daarnaast een aantrekkelijke omgeving voor start-ups om zich te vestigen en onderdeel te zijn van een internationaal netwerk. Met behulp van een incubatieprogramma krijgen game-ontwikkelaars de nodige vaardigheden om succesvol zaken te doen in de gamesindustrie en daarbuiten.
“We merken dat er bij gamebedrijven een grote behoefte is aan ondernemerschapsvaardigheden en zichtbaarheid,” zegt JP van Seventer, Managing Director van Dutch Game Garden. “Game-ontwikkelaars zijn creatieve makers die hun ideeën en kennis graag delen. Wanneer je ze in verbinding brengt met andere disciplines ontstaan er indrukwekkende producten voor uiteenlopende toepassingen. Ons incubatieprogramma helpt de game-ontwikkelaars om dat product op de markt te zetten en hun bedrijf te laten groeien.”

Krachtige samenwerkingen

De hoofdlocatie van Dutch Game Garden ligt in Utrecht. De formule is in 2015 succesvol uitgerold in Breda als franchise. “De krachtige samenwerking tussen Dutch Game Garden, bedrijven, kennisinstellingen en overheden heeft tot uiterst positief resultaat geleid in Utrecht,” zegt Pim van den Berg, gedeputeerde van de provincie Utrecht en boardlid van de Economic Board Utrecht (EBU). “Deze verbindingen zetten de kennis en het talent van gedreven starters om naar creatieve en innovatieve producten die maatschappelijk en economisch bijdragen aan onze samenleving. Een voorbeeld hiervan is de Tovertafel van Active Cues, die in bijna 1000 zorginstellingen wordt gebruikt.”

Jeroen Kreijkamp, wethouder Economie van de gemeente Utrecht en eveneens boardlid bij de EBU, ziet ook dat het stimuleren van creatieve en innovatieve bedrijven loont. “Dutch Game Garden heeft in Utrecht bijgedragen aan de werkgelegenheid en de zichtbaarheid van de gamebedrijven in de regio. Door samen met andere regio’s internationaal op te treden, zetten we de Nederlandse gamesindustrie op de kaart.”

Lancering op 7 juli

Op 7 juli wordt Dutch Game Garden Twente officieel geopend op de locatie aan de Brouwerijstraat 1 in Enschede. Om 11:00 uur start het programma met introducties over DGG, de gamesindustrie, en wat er in Twente op dit moment al gebeurt. Daarnaast presenteren gamebedrijven hun games en projecten aan professionals, studenten, docenten en andere betrokkenen in de regio.
Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via Eventbrite.
X