Kennis over computers en ICT is niet alleen iets voor informatici, maar voor iederéén. Met die gedachte in het achterhoofd gingen 3 teams op 12 en 13 juni aan het werk tijdens de eerste JamTODAY game jam bij HKU in Hilversum. Hun opdracht: maak in korte tijd een gameconcept waarmee spelers ICT-vaardigheden aanleren, maar ook kritisch en creatief denkvermogen ontwikkelen.

Het vraagstuk dat we onder de aandacht wilden brengen, is de groeiende kloof tussen burgers met en zónder ICT-vaardigheden.  Volgens de Europese Commissie heeft dit een negatief effect op economische groei, concurrentievermogen, innovatie, werkgelegenheid en tevredenheid in de samenleving.
Door concepten te ontwikkelen die op een positieve manier bijdragen aan het vraagstuk computervaardigheid, probeerden de deelnemers aan de jam het negatieve, ‘saaie’ imago van ICT te verbeteren en kritisch, creatief en abstract denkvermogen bij iedereen te stimuleren.

Teams en games

Het team aangevoerd door app-ontwikkelaar YipYip uit Rotterdam maakte de app Oncocode. Hiermee leren kinderen spelenderwijs programmeren door middel van het namaken van een octopus. Iedere speler heeft een stukje programmeercode met een bepaald effect,  zoals het beest vergroten, van kleur laten veranderen of poten toevoegen. Door de kaarten in de juiste volgorde te scannen, maak je samen het voorbeeldplaatje na. Doe je iets fout, dan krijgt de octopus teveel poten of een verkeerde kleur. Een uitdagende puzzelgame waar teamwork noodzakelijk is, zeker als je met een grote groep speelt.
Medewerkers van de Belastingdienst Academie bedachten Sherlogic: Secret Hideouts en team Wildgroei bedacht in samenwerking met ontwerpstudio Cooking Fox Eten uit de buurt. Ook partners in onder andere Italië, Spanje en Bulgarije deden mee aan de gamejam. Hun resultaten verschijnen binnenkort op de JamTODAY-website.

Over JamTODAY

JamTODAY is een project waar HKU, Dutch Game Garden en meer dan twintig andere Europese partners, zoals European Network of Living Labs, Glasgow Caledonian University en de Universiteit van Linz,  bij betrokken zijn. Doel van dit internationale traject is het onderzoeken en stimuleren van game design-principes in een educatieve context. Hiermee willen we innovatieve lesmethodes onder de aandacht brengen in heel Europa. Zie voor meer info dit nieuwsbericht.
JamTODAY is een vraagbaak, evalueert de ontwikkelde methodes, wisselt advies uit en deelt ‘best practices’. Daarnaast organiseren we game jams op verschillende locaties in Europa. Iedere jam heeft een bepaald thema en ieder jaar wordt een conferentie gehouden dat zich focust op één van de kerngebieden.
Dutch Game Garden coördineert JamTODAY vanwege onze grote ervaring met het organiseren en uitvoeren van game jams, bootcamps en vergelijkbare evenementen.
Foto’s:
https://www.flickr.com/photos/dutchgamegarden/sets/72157645141468295/
Website JamTODAY:
http://www.jamtoday.eu

De games

Game 1:  Sherlogic: Secret Hideouts 
http://www.jamtoday.eu/?game=sherlogic-secret-hideouts
Game 2: Eten uit de buurt! (Food from the Neighbourhood)
http://www.jamtoday.eu/?game=food-from-the-neighborhood
Game 3: Oncocode
http://www.jamtoday.eu/?game=oncomouse
X