Elke week krijgt Dutch Game Garden emails en telefoontjes van mensen die op zoek zijn naar een baan, stage of carrièreadvies. Dit is een van de redenen waarom we maandelijks een netwerklunch organiseren. Het advies dat we persoonlijk geven is nuttig voor meer mensen. Als je op zoek bent naar een baan of stage in de Nederlandse game-industrie, zijn er veel dingen die je kan doen om je kansen op succes te vergroten. In dit artikel geven we je wat tips om je op weg te helpen.

Dit is deel 1 in een serie over een baan vinden in de Nederlandse game-industrie. Lees ook deel 2, waar we kijken naar de sollicitatieprocedure en het sollicitatiegesprek.

 

Maak games om je kennis en vaardigheden uit te breiden

Allereerst: als je in de game-industrie wil werken is het handig als je een idee hebt hoe games worden gemaakt, zelfs als je geen technische achtergrond hebt. Ook als je een marketing, PR of andere zakelijke rol wil hebben is het zeer nuttig om inzicht te hebben in het ontwikkelingsproces van een game. Er zijn online een hoop video-tutorials en cursussen te vinden die je leren hoe je een simpele game maakt. Als je liever in een team werkt, overweeg dan eens deel te nemen aan een gamejam zoals de jaarlijkse Global Game Jam of lokale gamejams in jouw omgeving. Een gamejam is een goede manier om een eerste indruk te krijgen van het werken in een game-ontwikkelingsteam. Na het evenement heb je een game om aan je portfolio toe te voegen, maar ook onder tijdsdruk in een team gewerkt en je professionele netwerk uitgebreid met nieuwe mensen – waarvan wellicht een deel je ooit kan helpen om een baan te vinden. Sommige gamejamteams starten zelfs hun eigen bedrijf na het evenement. Het is in ieder geval een goede manier om andere ontwikkelaars te leren kennen.

Verdiep jezelf in de game-industrie

We hebben vaak sollicitatiegesprekken met stagekandidaten die geen games kennen die in Nederland zijn gemaakt en nog nooit hebben gehoord van websites als Polygon of Kotaku. Het is verbazingwekkend om te horen – het is tenslotte een makkelijke manier om een voorsprong te hebben op andere kandidaten in een competitieve creatieve industrie. De Games Monitor toonde aan dat er meer gamestudenten afstuderen dan er beschikbare banen zijn. Een heleboel mensen delen jouw droom om een baan te vinden in de game-industrie, dus je moet ergens in uitblinken om die droom werkelijkheid te maken. Om je kansen te vergroten moet je jezelf verdiepen: welke games zijn populair, welke games worden in jouw land gemaakt en welke studio’s zitten daarachter, de laatste ontwikkelingen in de industrie en de discussies die daaromheen worden gevoerd. Wacht niet tot relevante informatie jou bereikt – probeer er actief naar te zoeken en jezelf te informeren. Volg het nieuws, zowel lokaal als internationaal, en volg niet alleen websites voor spelers, maar ook industrie-websites zoals Gamasutra, Control en Gamesindustry.biz. Er zijn veel oproepjes en kansen die nuttig voor je kunnen zijn. Weet wie hoofdfiguren in de game-industrie zijn, en volg ze op social media als Twitter – het brengt je een aanvullend inzicht in de industrie. Een andere manier om up to date te blijven is lid te worden van Slack, Discord en Facebook-groepen waar game-ontwikkelaars nieuws delen en hun werk posten. Het is een makkelijke manier om casual contact te leggen en om feedback te vragen.

 

Breid je game-industrienetwerk uit

Een van de beste dingen die je kan doen als je meer mensen in de game-industrie wil leren kennen, is evenementen bezoeken. Dit is erg belangrijk, want het geeft je de kans om ervaren ontwikkelaars en potentiële werkgevers te ontmoeten, en daarnaast jezelf en je werk te presenteren. De game-industrie is niet een sector waar alleen een diploma je garantie geeft op een baan – competitie is pittig, en je zal tijd moeten investeren in je vaardigheden, portfolio, en netwerk om je kans op werk te verhogen. Er zijn een hoop Nederlandse industrie-evenementen waar je ontwikkelaars kan ontmoeten, zoals onze Network Lunch, INDIGO, Control Conference, Indievelopment, DGA Days, game developer meetups en nog veel meer. Een excuus dat we vaak horen is “ik heb geen geld om naar evenementen te gaan” – dit is natuurlijk begrijpelijk, want conferenties zijn duur. Er zijn echter meerdere evenementen in Nederland en in het buitenland die je studentenkorting geven, of die gratis zijn om te bezoeken. Als je niet bereid bent om wat geld uit te geven, kun je er altijd nog voor kiezen om vrijwilliger te worden. In dat geval werk je een deel van het evenement, en kun je de rest gratis bijwonen. Er zijn ook fondsen en subsidies voor studenten en minderheden om evenementen te bezoeken als de Game Developers Conference in San Francisco, de grootste bijeenkomst van game-ontwikkelaars wereldwijd. Wederom komt dit neer op het nieuws volgen en kans aan te grijpen. Wees pro-actief – met een passieve mindset kom je nergens.

Banen vinden in de game-industrie

Je netwerk is extra belangrijk voor het vinden van een baan in de game-industrie. Er zijn natuurlijk vacaturewebsites als Gamejobs.eu en vacaturesecties op sites als Gamasutra en Gamesindustry.biz, maar veel gamestudio’s kijken eerst in hun eigen netwerk voor potentiële kandidaten voordat ze een vacature online zetten. Daarom heb je een voordeel als je mensen persoonlijk kent: ze kunnen je waarschijnlijk vertellen of er binnenkort een plek beschikbaar is. Verwijzingen zijn een groot percentage van aanstellingen, dus het is een goed idee om nieuwe mensen te leren kennen. Daarnaast zijn er meer dingen die je zelf kan doen. Vind bedrijven die je interessant vindt en hou een oogje op hun Twitter en Facebook en de jobs-sectie op hun website. Als er niets beschikbaar is, kun je ook een open sollicitatie doen om in aanmerking te komen voor toekomstige vacatures. Wees niet bang om met recruiters op LinkedIn in contact te komen: het is hun werk om kandidaten zoals jij te vinden.

 

Presenteer jezelf

Om een goede eerste indruk te maken, moet je werken aan je ‘brand’. Dat klinkt niet aantrekkelijk, maar het is belangrijk: je moet weten waar je op focust en je moet jezelf goed representeren in je portfolio en op social media. Als jij degene zou zijn die nieuwe mensen moet aannemen, wat zou je dan willen zien in potentiële kandidaten? Probeer die dingen te laten zien op je online portfolio. Zelfs op een informele omgeving als Twitter, Instagram of Facebook moet je je bewust zijn dat je jezelf nog steeds representeert en dat mogelijke werkgevers je posts kunnen zien. Het is daarnaast handig om je werkdoelen te definiëren. Bij wat voor soort bedrijf wil je werken, wat zijn je vaardigheden, en waar haal je plezier uit? Bereid een pitch voor over jezelf: leg uit wat jou speciaal maakt in 45 seconden. Maak een lijst van je prestaties: je hebt misschien nog niet aan een succesvolle game gewerkt, maar wellicht heb je een game op itch.io gepubliceerd, een studententeam geleid, een evenement georganiseerd of ben je bestuurslid geweest van je studentenvereniging. Dat soort ervaring is waardevol! Het geeft de werkgever een indruk van je soft skills, ook wel people skills genoemd, dat ontzettend belangrijk is als je in een team werkt. Persoonlijkheid is belangrijk. Het is handig voor werkgevers om te weten wat voor ervaring je hebt met het werken in teams en welke rol je neemt. Denk na over de bovenstaande dingen voordat je ergens solliciteert.

Dit is deel 1 in een serie over een baan vinden in de Nederlandse game-industrie. Lees ook deel 2, waar we kijken naar de sollicitatieprocedure en het sollicitatiegesprek.

 

Wij raden deze game-industrie-bronnen aan voor beginners:

Dutch Game Garden
Game Garden Academy
Games Monitor
Control
Gamejobs.eu
Dutch Games Association
Rami Ismail’s You Don’t Stand a Chance
The Dutch game industry calendar
The Promoter calendar
Gamasutra
Gamesindustry.biz

X