Een jaar na de eerste Tovertafel voor ouderen met dementie, lanceerde Active Cues op 13 april een nieuw product: de Tovertafel Special.

De Tovertafel Special is speciaal ontwikkeld voor volwassenen met een verstandelijke beperking, en brengt meer plezier, interactie en beweging naar zorginstellingen. Stichting Philadelphia Zorg werkte mee aan de ontwikkeling. De Tovertafel Special biedt een leuke en verrassende activiteit, die beweging stimuleert en het contact onderling, met familie en met de begeleiders versterkt. Vanuit een box aan het plafond worden kleurrijke spellen op tafel geprojecteerd die reageren op hand- en armbewegingen. De spellen zijn ontwikkeld samen met cliënten en zorgpersoneel van zorginstelling Philadelphia, die mensen met een verstandelijke beperking begeleidt. Hierdoor sluiten de spellen perfect aan bij de behoeften van de cliënten. Omdat de Tovertafel ook goed als zelfstandige activiteit kan worden ingezet, biedt het de zorgmedewerkers waar nodig ruimte voor andere verantwoordelijkheden.

Bontgekleurde vissen en fonkelende sterren

De spellen zijn uitdagend en bieden een intense beleving met veel prachtige details en variatie. Zo zwemmen bontgekleurde vissen natuurgetrouw door het water, waarbij zowel de vissen als het water reageren op handbewegingen. Sommige spellen bevatten een sterk groepscomponent; de spelers moeten bijvoorbeeld samenwerken om sterrenbeelden tevoorschijn te toveren. Cliënten kunnen verder spelen met onder andere rupsen die zich ontpoppen tot vrolijk fladderende vlinders, lieveheersbeestjes die zich verstoppen onder bladeren en een prachtig bloemenboeket.

Het Tovertafel-concept is ontwikkeld door ir. Hester Le Riche tijdens haar promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam. Gamedesignbureau Monobanda speelde al tijdens de ontwikkeling een belangrijke rol met veel creatieve spelideeën en het bouwen van verschillende prototypes. Le Riche: “We hebben diverse studies gedaan om meer inzicht te krijgen in de doelgroepen, hun beperkingen en het proces van spelontwerp. Ook gaan we letterlijk met de doelgroepen aan tafel om te zien hoe ze reageren op onze spelontwerpen. Met dit tweede product springt Active Cues in op de vraag vanuit de zorg naar een leuke, interactieve activiteit voor mensen met een verstandelijke beperking. Volgens ons heeft iedereen het recht om te spelen en daarom ontwikkelen we spellen voor verschillende groepen met speciale zorgbehoeften.”

Elize Heuveling, locatiemanager De Forel, Stichting Philadelphia Zorg: “De Tovertafel is zo bijzonder omdat het mensen verwondert. Niet alleen brengt het onze cliënten in beweging, de Tovertafel maakt ze ook aan het lachen en verbindt ze.”

X